Brønderslev Kommune er allerede i gang med at implementere DK2020-planen, der har til formål at reducere landbrugets udledning af CO2.
Et nyt projekt, kaldet "Lav bund og høje ambitioner i Brønderslev Kommune", vil sætte fokus på lavbundsarealer og undersøge, hvordan de kan tages ud af drift for at bidrage til CO2-reduktionen.
Projektet er en del af Plan22+, der støtter elleve pilotprojekter i femten kommuner for at vise, hvordan den fysiske planlægning kan understøtte en bæredygtig udvikling af by- og landområder. Plan22+ finansieres af Plan- og Landdistriktsstyrelsen og Realdania.
I Brønderslev Kommune står landbrug på lavbundsjord for 37% af CO2-udledningen. For at tage lavbundsjordene ud af drift kræves et godt samarbejde med landbrug og lodsejere, og det er netop dette samarbejde, som projektet vil fokusere på og støtte med midler.
Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Peter Stecher (K), udtaler, at projektet vil bidrage til at ruste hele Danmark til at håndtere klimaudfordringer og skabe en bedst mulig proces for landbrug og lodsejere. Han ser især frem til projektets fase 2, hvor der vil være inddragelse af interessenter gennem workshops og foredrag.
Projektet forventes at afsluttes ved udgangen af 2024, og erfaringerne herfra vil blive brugt til gavn for kommunens generelle klimaarbejde.
Plan22+ er et partnerskab mellem Plan- og Landdistriktsstyrelsen og Realdania, der har til formål at undersøge og vise, hvordan fysisk planlægning kan bidrage til at indfri klimamålsætninger og samtidig sikre velfungerende byer og landområder med høj livskvalitet.
I alt er der blevet bevilget støtte til elleve pilotprojekter i hele landet, hvilket beløber sig til ca. 5 mio. kr. Projektet er en del af en større indsats for at udvikle og afprøve nye løsninger på, hvordan man kan arbejde med at indfri klimamålsætninger gennem fysisk planlægning.